Moi drodzy,
dziś: ZUPA TAJSKA z kurczakiem!
składniki:
ok 200g piersi z kurczaka, pokrojonego w kostkę
ok. 800ml bulionu drobiowego
6 szalotek pokrojonych w kostkę
1 marchewka pokrojona w cienkie paseczki
1 mała cukinia pokrojona w cienkie paseczki
ok. 4cm korzenia imbiru posiekanego
400ml mleczka kokosowego
4 łyżeczki soku z limonki
szczypta ostrej papryki
szczypta soli
garść listków bazylii
Do garnka wlewamy wywar drobiowy, dodajemy połowę szalotek, marchewkę, oraz imbir i gotujemy na małym ogniu ok. 30 min, odcedzamy. Wywar przelewamy do rondla i dodajemy mleczko kokosowe, sok z limonki, kawałki kurczaka, cukinię, resztę szalotek oraz przyprawy i gotujemy ok 10 minut. Zupę podajemy od razu, udekorowaną liśćmi bazylii. Smacznego!!!
ok 200g piersi z kurczaka, pokrojonego w kostkę
ok. 800ml bulionu drobiowego
6 szalotek pokrojonych w kostkę
1 marchewka pokrojona w cienkie paseczki
1 mała cukinia pokrojona w cienkie paseczki
ok. 4cm korzenia imbiru posiekanego
400ml mleczka kokosowego
4 łyżeczki soku z limonki
szczypta ostrej papryki
szczypta soli
garść listków bazylii
Do garnka wlewamy wywar drobiowy, dodajemy połowę szalotek, marchewkę, oraz imbir i gotujemy na małym ogniu ok. 30 min, odcedzamy. Wywar przelewamy do rondla i dodajemy mleczko kokosowe, sok z limonki, kawałki kurczaka, cukinię, resztę szalotek oraz przyprawy i gotujemy ok 10 minut. Zupę podajemy od razu, udekorowaną liśćmi bazylii. Smacznego!!!
mmmm pyszności ;-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!