sobota, 17 sierpnia 2013

Przystawkowo! Szynka faszerowana na różne sposoby!

Znowu przyszły upały!
Gorący obiad i siedzenie w nagrzanej kuchni - odpada.
Wychodzi na to, że pozostało zrobić - coś na zimno, na wieczór, kolację?

Wpadłam na pomysł, że poczęstuję moją rodzinkę faszerowaną szynką - nadzienie? Jak najbardziej różne! Zobaczymy co mam w lodówce! ;)

...
Po przejrzaniu składników wpadły mi na myśl 3 proste farsze!

Głównym składnikiem natomiast jest - szynka konserwowa!



Skład 1 farszu:

słonecznik (dwie garście)
2-3 duże serki topione


Prażę słonecznik na suchej patelni (trzeba uważać, aby się nie spalił).


Mieszam, gorący jeszcze słonecznik z serkami topionymi! Dzięki temu, że słonecznik jest gorący, rozpuszcza serek i łatwo się daje wymieszać :)


Nadziewam! :)


Składniki na 2 farsz:

150g twarożku czosnkowego
4 plastry sera mimolette 
kiełki
pieprz, sól

Kroję w małą kostkę ser.


Dodaję go do serka, mieszam. Wsypuję kiełki! Doprawiam i oczywiście faszeruję wędlinę! ;)


Składniki na 3 farsz:

2 jajka
2 łyżki majonezu
kiełki
pieprz, sól

Jajko kroję w malutką kostkę!


Wsypuję jajko i kiełki do majonezu. Mieszam i doprawiam do smaku! Nadziewam!


Układamy roladki na talerzu, według własnego uznania i fantazji:) Zakrywamy całość folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę! Całość musi się schłodzić, aby była zwarta. Składniki muszą się przegryźć!




Moja siostra ma niedługo urodziny. Dzisiaj wieczorem gdy wróci do domu - muszę ją poczęstować! Roladki wtedy pokroję na mniejsze 2-3cm kawałki! 

A Wy? Jakie macie pomysły na zimny farsz?:)

2 komentarze:

  1. oooo! nigdy nie wpadłabym na pomysł faszerować w ten sposób szynki! mmniaaam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz koniecznie spróbować, bo to prościzna i chwila moment;)

      Usuń