Dlatego przejdę od razu do przepisu!
Składniki:
1 kg czerwonej cebuli
2 łyżeczki cukru brązowego
1 łyżka miodu
2 łyżki octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
świeży tymianek
sól., pieprz
Przepis nie ma w sobie oleju, ani oliwy - polecam więc każdemu!
Obrałam cebulki i pokroiłam, tak jak widać na zdjęciu w półksiężyce.
Na patelni rozpuściłam cukier i wrzuciłam cebulkę.
Chwilę podsmażyłam, dodałam miód, poszatkowany czosnek...
...ocet balsamiczny i sól, aby cebulka puściła soki.
Płyn szybko odparował - dlatego potem podlewałam cebulkę wodą. Dusiłam tak ok. 25 minut - do całkowitej miękkości.
Dodałam przyprawy do smaku. A smak, jest nieprzeciętny. Słodko - słony z aromatem tymianku i czosnku.
Świetny dodatek do mięs, kanapek, tostów, na ciepło, na zimno!
Pyszny dodatek do mięsa i warzyw, szkoda, że tak mało popularny, Brawo za propagowanie przepisu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
UsuńOjjj chcę zrobić tą konfiturkę, jestem bardzo ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie i pozdrawiam:):)
Usuń