Mianowicie: Panierowane kąski z kurczaka, łódeczki z ziemniaków i sałatka z grejfrutem!
Nie polecam osobom, które są bardzo głodne:) ziemniaki długo się pieką w piekarniku:)
Składniki na ziemniaczki:
2kg ziemniaków
przyprawa kebab
oliwa z oliwek
świeży koperek
sól, pieprz
curry
zioła prowansalskie
Ziemniaki oczyściliśmy i pokroiliśmy w łódeczki - wrzuciliśmy do miski. Doprawiliśmy sporą ilością koperku, przyprawami, polaliśmy oliwą z oliwek - dokładnie wymieszaliśmy! Blachę wysmarowaliśmy oliwą i wrzuciliśmy na nią pyrki! Całość piekła się dłuuuugo, do miękkości!
W między czasie zrobiliśmy sałatkę, mojego pomysłu, którą chciałam koniecznie wypróbować.
Składniki:
opakowanie roszponki
1 grapefruit
opakowanie fety
kilka kulek mozzarelli
słonecznik łuskany
czerwona cebula
oliwa z oliwek
zioła włoskie
sól, pieprz
Roszponkę umyliśmy i przełożyliśmy do miski. Fetę pokroiliśmy w kostkę a grapefruita wyfiletowaliśmy:)
Wrzuciliśmy na sałatę, dodaliśmy mozzarellki, pokrojoną w półksiężyce cebulę i sprażony wcześniej na patelni słonecznik. Na koniec dodaliśmy 3 łyżki oliwy z oliwek i przyprawy do smaku - wymieszaliśmy i włożyliśmy do lodówki.
I na sam koniec zajęliśmy się piersiami z kurczaka i dipem czosnkowym:)
Składniki na kąski:
60 dag piersi z kurczaka
bułka tarta
płatki kukurydziane
jogurt grecki
3-4 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
1 jajko
pieprz, sól
Piersi pokroiliśmy w plastry i zamoczyliśmy w rozbełtanym jajku. Przyprawiliśmy. Płatki kukurydziane pokruszyliśmy i wymieszaliśmy z bułką tartą. Mięso obtoczyliśmy w panierce i ułożyliśmy na ruszcie. Włożyliśmy do piekarnika na 25 minut.
Dip: jogurt grecki przełożyliśmy do miseczki, dodaliśmy wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
Całość wyszła po prostu - delicious!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz