czwartek, 12 września 2013

Na obiad ze znajomymi!

Parę dni temu, umówiliśmy się ze znajomymi na małe gotowanie. Wpadł nam, całkiem smaczny pomysł do głowy!
Mianowicie: Panierowane kąski z kurczaka, łódeczki z ziemniaków i sałatka z grejfrutem!



Nie polecam osobom, które są bardzo głodne:) ziemniaki długo się pieką w piekarniku:)

Składniki na ziemniaczki:
2kg ziemniaków
przyprawa kebab
oliwa z oliwek
świeży koperek
sól, pieprz
curry
zioła prowansalskie

Ziemniaki oczyściliśmy i pokroiliśmy w łódeczki - wrzuciliśmy do miski. Doprawiliśmy sporą ilością koperku, przyprawami, polaliśmy oliwą z oliwek - dokładnie wymieszaliśmy! Blachę wysmarowaliśmy oliwą i wrzuciliśmy na nią pyrki! Całość piekła się dłuuuugo, do miękkości!


W między czasie zrobiliśmy sałatkę, mojego pomysłu, którą chciałam koniecznie wypróbować.

Składniki:
opakowanie roszponki
1 grapefruit 
opakowanie fety
kilka kulek mozzarelli
słonecznik łuskany
czerwona cebula
oliwa z oliwek
zioła włoskie
sól, pieprz

Roszponkę umyliśmy i przełożyliśmy do miski. Fetę pokroiliśmy w kostkę a grapefruita wyfiletowaliśmy:)
Wrzuciliśmy na sałatę, dodaliśmy mozzarellki, pokrojoną w półksiężyce cebulę i sprażony wcześniej na patelni słonecznik. Na koniec dodaliśmy 3 łyżki oliwy z oliwek i przyprawy do smaku - wymieszaliśmy i włożyliśmy do lodówki.






I na sam koniec zajęliśmy się piersiami z kurczaka i dipem czosnkowym:)

Składniki na kąski:
60 dag piersi z kurczaka
bułka tarta
płatki kukurydziane
jogurt grecki
3-4 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
1 jajko
pieprz, sól

Piersi pokroiliśmy w plastry i zamoczyliśmy w rozbełtanym jajku. Przyprawiliśmy. Płatki kukurydziane pokruszyliśmy i wymieszaliśmy z bułką tartą. Mięso obtoczyliśmy w panierce i ułożyliśmy na ruszcie. Włożyliśmy do piekarnika na 25 minut.
Dip: jogurt grecki przełożyliśmy do miseczki, dodaliśmy wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, sól i pieprz.


Całość wyszła po prostu - delicious! 




Na koniec, każdy przyciął komara, po posiłku! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz