sobota, 27 lipca 2013

Cannelloni nadziewane szpinakiem i feta w sosie beszamelowym pod mielonym miesem!

Dzień Dobry!

Dziś kolejny przepis – na pewno nie jest on fit – mimo to, niebo w gębie J

Przedwczoraj przygotowałam:  cannelloni nadziewane szpinakiem i fetą w sosie beszamelowym pod mielonym mięsem. Jako dodatek podałam sałatę rzymską w sosie majonezowym J

Mianowicie J

Składniki:
Cannelloni:
500g mielonego mięsa (ja zmieliłam szynkę)
Rurki do cannelloni (np. lubella – nie trzeba wcześniej przegotować )
Szpinak mrożony
Ser feta
Pomidory w puszce
1 cebula
Starty ser (parmezan, gouda)
Świeża bazylia i czosnek
Sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra/łagodna
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Oliwa z oliwek
Sos beszamelowy:
4 łyżki mąki
Pół kostki masła
2 szklanki mleka
Sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Sałatka:
Sałata rzymska
Majonez (pegaz! :P)
Knorr sałatka Cezar
Ogórek świeży
Starty ser

Przygotowanie:
Szpinak wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy, zostawiamy pod przykryciem aby się rozmroził i zmiękł. Po czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, odrobinę soli, pieprz i czekamy aż odparuje. Przekładamy do miski aby wystygł. Po wystygnięciu dodajemy fetę i mieszamy aż składniki się połączą. Farsz gotowy J
Następnie na patelnię z oliwą wrzucamy cebulę, czosnek by się zeszkliły. Dodajemy mięso i podsmażamy. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy koncentrat, świeżą bazylię, przyprawy. Czekamy aż się udusi i odparujeJ odstawiamy.
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, wykładamy po kolei nadziewane farszem szpinakowym rurki.
Przygotowujemy sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę (na małym ogniu – aby broń boże nie przypalićJ) . Wlewamy szklankę mleka i mieszamy aż zgęstnieje, dolewamy resztę mleka małymi porcjami, wciąż energicznie mieszając. Gdy wyjdzie nam gładki sos – doprawiamy gałką muszkatołową, odrobiną pieprzu i soli.
Sosem zalewamy wcześniej przygotowane rurki, następnie nakładamy równą warstwę mięsa. Posypujemy startym serem! I do piekarnika na 30-40 min w temp. ok. 200 stopniJ

W między czasie robimy sałatkę – umytą sałatę przekładamy do miski. Mieszamy 3 łyżki majonezu z przyprawą knorra i sokiem z połowy cytryny (opcjonalnie – ja użyłam, zaostrza smak). Dodajemy do sałaty i mieszamy. Kroimy ogórka w większą kostkę, wrzucamy do miski, posypujemy grzankami które były w ‘zestawie knorra’, ścieramy ser. Mieszamy.


Trochę czasu trzeba poświęcić, ale dla smaku i trzęsących się uszu mojej siostry – warto!

Udekorowałam też kieliszki truskawkami i podałam różowe wino – akurat takie miałam!

Spójrzcie w dół J








2 komentarze: