wtorek, 24 września 2013

Tarta z cukinią, pomidorkami daktylowymi i wędzoną szynką!

Człowiek z dnia na dzień się rozwija.
Przepis z cyklu - mój pierwszy raz. Wcześniej nie miałam okazji jej robić, przypuszczam że powodem był brak odpowiedniej formy. Jednak gdy już ją mam, nie mogłam się wykręcić i z chęcią pobiegłam do kuchni!


Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
4 plasterki szynki wędzonej
kilka pomidorków daktylowych
50 dag pieczarek
1,5 cukinii
1 cebula
pół łyżeczki kurkumy
oliwa z oliwek
masło do wysmarowania formy
Sosik:
3 jajka
ser żółty
świeży tymianek
ser harceński (opcjonalnie)
150ml śmietanki krmówki
pieprz, sól

Ciasto francuskie rozwałkowałam i przeniosłam na wysmarowaną masłem formę. Przykryłam folią aluminiową i wsypałam groch, aby obciążyć ciasto. Włożyłam do piekarnika na ok 25 min.


W między czasie zabrałam się za pieczarki, które pokroiłam w plasterki i wrzuciłam na teflon. Tak smażyły się do wyparowania płynu. Przyprawiłam solą i pieprzem. Przełożyłam do miseczki i odłożyłam na bok.


Następnie na rozgrzaną oliwę wrzuciłam cebulę i kurkumę, po chwili dodałam cukinię i smażyłam całość 5 min. Odłożyłam na bok.


Sos: jajka rozbiłam do miski, dodałam śmietankę, ser, tymianek, pieprz i sól. Wymieszałam na gładką masę.


Wyciągnęłam ciasto z piekarnika i pokroiłam pomidorki daktylowe w plasterki.


Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam do chrupkości wędzoną szynkę. Uwielbiam w takiej formie dodawać ją również do makaronów.


Ciasto kolejno wypełniam składnikami. Na dno układam pieczarki, dalej cukinia z cebulką. Zalewam wszystko sosem i całość dopełniam dodatkami. Pomidorkami i chrupiącą szynką. I hops do piekarnika na ok. 30-40 min w temp. 200 stopni. (ja musiałam trzymać dłużej, mam stary piekarnik i wszystko dłużej się robi)


Tarta wyszła przewyśmienita! Musicie koniecznie wypróbować!!!










4 komentarze:

  1. ale mi narobiłaś ochoty na tartę kochana! i to na tą warzywną jak i tą owocową <3 nie wiem dlaczego akurat na obie,haha :) miłej niedzieli! :*

    OdpowiedzUsuń