niedziela, 18 sierpnia 2013

Cd. przystawek - koreczki! Urodziny mojej siostry!

Wędliny faszerowane, które wczoraj przygotowałam, dziś wykorzystam na skromną - osiemnastkową kolację mojej młodszej siostry:)


W głowie miałam jednak, jeszcze kilka pomysłów! 

Mianowicie: 

4 ogórki gruntowe 
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki majonezu
3-4 plastry żółtego sera
kiełki
suszony koperek
oliwa z oliwek
pieprz, sól

Wszystkie ogórki obieram ze skórki. 3 z nich wykorzystam do faszerowania (dlatego koję wzdłuż i usuwam miąższ), 1 wykorzystam do innej przystawki (obieraczką do warzyw, kroję cienkie plastry)!


Farsz jest identyczny jak w faszerowanych wędlinach. Jajka kroję na małą kostkę, mieszam z majonezem, doprawiam. Nakładamy nadzienie na ogórkowe łódeczki.


Kawałki jak najbardziej mogą zostać takie długie, ale ja wolałam podzielić na 3 części. Przyozdobiłam kiełkami każdy z osobna:)


Ostatniego ogórka pokrojonego w plastry (każdy zwijam w literę S) nadziewam na wykałaczkę. Plastry sera dzielę na 2cm plasterki i robię to samo. Na koniec całość polewam oliwą z oliwek, posypuję koperkiem i doprawiam:)


Kolejny mój pomysł:

opakowanie szynki parmeńskiej, szwarcwaldzkiej lub wędzonej
3 grube plastry sera mimolette
3 grube plastry sera lazur
kilka liści sałaty salanova (może być każda inna!)

Plastry szynki kroję wzdłuż. Plastry serów w prostokąty. Sery zawijam w szynkę i nadziewam na wykałaczki. Całość kładę na sałacie.


Wracając do faszerowanej szynki, tak wygląda efekt końcowy. Podzieliłam długie roladki na mniejsze części - kroiłam na skos. Kawałki małe - idealne na jeden kęs!


Faszerowana szynka i faszerowane ogórki :)





Do całości podałam różowe wino półsłodkie, bagietki czosnkowe. 
Moja mama zaś zrobiła sałatkę z kalafiorem, pomidorem, jajkiem, cebulką i majonezem! Pychota!

Uwielbiam takie wieczory!


3 komentarze:

  1. nie mogę patrzeć na takie zdjęcia,zwłaszcza wieczorami,bo od razu staję się głodna! ahh :3

    OdpowiedzUsuń
  2. wiem,że pisałam już komentarz do tego posta,ale chciałabym coś dodać :) pomimo tego,że robisz zdjęcia telefonem to są one naprawdę przejrzyste i wyraźne! i pomimo tego,że przeważnie fotografujesz jedzenie to widać,że wkładasz w to siebie i jakąś część swojego serduszka,dlatego uwielbiam czytać Twoje wpisy oraz przepisy :) powodzenia w dalszym prowadzeniu bloga kochana i dziękuję za miłego słowa! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I że takie kochane istotki istnieją na tym świecie :)

      Pozdrawiam Cię gorąco Słoneczko i dziękuję!!!

      Usuń