wtorek, 27 sierpnia 2013

Skrzydełka w miodzie i podudzia panierowanie - z sezamem!

Ostatni dzień, krótkiego wolnego.
Siedzę w domu i myślę, coby tu dla moich rodziców pracusiów zrobić, żeby nie musieli już dzisiaj stać w kuchni.
Pozbierałam myśli, pozbierałam także składniki...i tak, wyszła mi dosyć ciekawa kompozycja!


Składniki na skrzydełka (4szt.):
4 skrzydełka
3 łyżeczki sosu sojowego
sezam
1-2 łyżki miodu
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki oliwy
pół łyżeczki imbiru
pieprz, sól
szczypta chili cayene
sos chili słodki - opcjonalnie
szczypiorek do smaku i dekoracji




Mięso umyłam i osuszyłam. 
Przygotowałam marynatę mieszając: mód, oliwę, sos sojowy, imbir, chilli i przeciśnięty czosnek przez praskę.


Zamarynowałam skrzydełka i włożyłam je do lodówki na co najmniej 1h. W między czasie podlewałam i przekładałam mięso z jednej strony na drugą - aby sos dotarł w każdy zakamarek.


Składniki na podudzia (5szt.):
5 podudzi
przyprawa do kurczaka złocista
bułka tarta
2 łyżki mleka
1 jajko
oliwa z oliwek
sezam

Podudzia wymieszałam z oliwą i przyprawą złocistą. Również włożyłam do lodówki na co najmniej 1h.


Po upływie tego czasu, podudzia wymieszałam z mlekiem i jajkiem - później je panierując w mieszance bułki tartej z sezamem. 


Podudzia jak i skrzydełka, włożyłam do żaroodpornego naczynia. Piekłam w temp. 200-220 stopni. Przez ok. 50 minut.


Wlałam koniecznie, mój ulubiony sos słodki chilli - według mnie idealny do tego dania!


 I tak po upływie należytego czasu, podałam smakowite kąski na stół. Skrzydełka dekorując - szczypiorkiem :)




Tata ostrzegał mnie przez telefon, że jest bardzo głodny - dlatego też, całość podałam z puree ziemniaczanym, sałatką z pomidorów, cebuli i oliwy z oliwek.


Teraz zaś, odpoczywam - popijając sok truskawkowy z wkładką! 



5 komentarzy:

  1. kiedy jest się chorym to apetyt nieco spada,ale kiedy patrzy się na Twoje zdjęcia i Twoje dania to jest to wręcz niemożliwe! :*

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam skrzydełka z kurczaka w każdej postaci;)

    OdpowiedzUsuń