Gorący obiad i siedzenie w nagrzanej kuchni - odpada.
Wychodzi na to, że pozostało zrobić - coś na zimno, na wieczór, kolację?
Wpadłam na pomysł, że poczęstuję moją rodzinkę faszerowaną szynką - nadzienie? Jak najbardziej różne! Zobaczymy co mam w lodówce! ;)
...
Po przejrzaniu składników wpadły mi na myśl 3 proste farsze!
Głównym składnikiem natomiast jest - szynka konserwowa!
Skład 1 farszu:
słonecznik (dwie garście)
2-3 duże serki topione
Prażę słonecznik na suchej patelni (trzeba uważać, aby się nie spalił).
Mieszam, gorący jeszcze słonecznik z serkami topionymi! Dzięki temu, że słonecznik jest gorący, rozpuszcza serek i łatwo się daje wymieszać :)
Nadziewam! :)
Składniki na 2 farsz:
150g twarożku czosnkowego
4 plastry sera mimolette
kiełki
pieprz, sól
Kroję w małą kostkę ser.
Dodaję go do serka, mieszam. Wsypuję kiełki! Doprawiam i oczywiście faszeruję wędlinę! ;)
Składniki na 3 farsz:
2 jajka
2 łyżki majonezu
kiełki
pieprz, sól
Jajko kroję w malutką kostkę!
Wsypuję jajko i kiełki do majonezu. Mieszam i doprawiam do smaku! Nadziewam!
Układamy roladki na talerzu, według własnego uznania i fantazji:) Zakrywamy całość folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę! Całość musi się schłodzić, aby była zwarta. Składniki muszą się przegryźć!
Moja siostra ma niedługo urodziny. Dzisiaj wieczorem gdy wróci do domu - muszę ją poczęstować! Roladki wtedy pokroję na mniejsze 2-3cm kawałki!
A Wy? Jakie macie pomysły na zimny farsz?:)
oooo! nigdy nie wpadłabym na pomysł faszerować w ten sposób szynki! mmniaaam :)
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie spróbować, bo to prościzna i chwila moment;)
Usuń